Naaicursus

Kleding voor jezelf of voor je kinderen maken? Dat kan jij ook!

Hoe vaak gebeurt het niet dat je juist dat ene kledingstuk niet kunt vinden in de winkel? Of de kleur staat je niet aan,  je vindt het wel mooi maar dan graag in een andere stof, het zit  jou of je kind niet echt als “gegoten” of het is je veel te duur.

En ook die leuke broek waarvan alleen de rits kapot is of eigenlijk toch een centimetertje te lang is zou eigenlijk hersteld moeten worden. Hiervoor is maar 1 oplossing: maak het zelf!

idanijholt1080091

In 10 lessen van 2 uur leer je de belangrijkste kneepjes van het vak.

Denk hierbij voor beginners o.a. aan:

 • Op de juiste manier bij jezelf of iemand anders de maten nemen
 • Het lezen, overnemen en aanpassen van patronen a.d.h.v. de gemeten maten. Dit m.b.v. bestaande patronen uit bijv. de Knip of Burda.
 • De patronen op stof leggen
 • Het omgaan met de naaimachine
 • Basis naaitechnieken
 • Het gebruik van de juiste materialen zoals garen/machinenaalden passend bij de stof
 • Welke stof is geschikt voor welk kledingstuk

Voor de gevorderden zal de aandacht voornamelijk liggen op het:

 • Werken met lastiger stoffen, zoals tricot stoffen, gladde stoffen, dunne stoffen, stoffen met bepaalde prints etc.
 • Het uitbreiden van moeilijker naaitechnieken, zoals bijvoorbeeld splitten, (paspoil)zakken, kragen. Het kledingstuk wordt dus steeds ingewikkelder en dus professioneler.

Doordat de groepjes klein zijn, 4 a 5 personen, is er voor iedereen voldoende aandacht. Mede daardoor bestaat een groepje uit zowel beginners als gevorderden. Je kunt n.l. van elkaar leren en onbewust wordt je enthousiast door elkaar. Je zult zien dat je op een gegeven moment versteld staat van wat jezelf allemaal kan. Dit m.b.v professionele begeleiding.Je werkt op jouw eigen niveau en tempo en je mag zelf bepalen wat je wilt gaan maken.

Natuurlijk is ook het herstellen van kleding een mogelijkheid om aandacht aan te besteden. Zo leer je ondermeer ritsen te vervangen, het innemen of uitleggen van een tailleband of die wat krap zittende rok weer passend te maken.

Kortom een cursus voor zowel beginners als voor diegene die haar kennis wat wil opfrissen.

De cursus wordt gegeven in mijn atelier waar o.a. een grote, hoge kniptafel staat.

Je moet wel in het bezit zijn van een eigen naaimachine die je iedere keer meeneemt. Voor de afwerking en verwerking van bepaalde naden kan je evt. gebruik maken van een aanwezige lockmachine.

De cursus wordt 1 x in de twee weken gegeven, zodat er voldoende tijd is om thuis eenvoudige ‘huiswerk’opdrachtjes en voorbereidingen uit te voeren voor de volgende les (dit is niet verplicht). Zijn er plekjes open, dan is het mogelijk om de cursus iedere wk te volgen.

Hoe meer er thuis wordt gedaan, hoe meer je uit een cursus kunt halen maar hierin is iedereen vrij.

De cursus wordt gegeven op:

 • maandag/dinsdag/woensdag en donderdagochtend 9.00-11.00u
 • Woensdagavond 19.30-21.30u

Kosten per les 10,00 dus voor 10 lessen is dat € 100,- Dit is incl. koffie/thee en koek.

Deze 10 lessen kunnen natuurlijk worden uitgebreid met vervolglessen.

Mijn belangrijkste streven is om met mijn kennis en ervaring jou op een gezellige manier creatief bezig te laten zijn, zodat jij  plezier hebt in het maken van kleding maar vooral dat je voldoening krijgt uit datgene wat je hebt gemaakt!

203 198

193 196 197

204

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *